Telefonlarımızı doğru şarj ediyor muyuz?
Günümüzde mobil teknoloji inanılmaz bir hızla gelişiyor ve cep telefonlarının geldiği nokta neredeyse 10 yıl öncesinin bilgisayarlarıyla kıyaslanabilecek düzeyde. Ama maalesef pil teknolojisi aynı hızla gelişmiyor. Her gün elimizden düşmeyen telefonlarımızla bin bir iş yapıyoruz. Telefonların pilleri ise bu ağır yükleri çok uzun süre götürebilecek kapasitede değil. Bir gün yeten piller bile çoğu zaman mutluluk veriyor bizlere. Peki zaten çok da iyi olmayan pillerden en iyi performansı nasıl alırız ve nasıl şarj etmeliyiz?
Telefonlarımızın piline nasıl davranmalıyız?
Genel kullanıcı kanısı cep telefonlarının bitmeye yakın şarja takılması gerektiğidir. Yarısı dolu olan bir telefonu kimse şarja takmak istemez çünkü pile zarar vereceğini düşünür. Aslına bakarsanız durum hiç de öyle değil. Bu davranışınız telefonu korumaktan çok kötü etkiliyor.
Yeni nesil telefonların hemen hemen hepsinde lityum-ion piller kullanılıyor. Bu piller üzerinde yapılan araştırmalarda pilin üzerindeki baskının pilin çalışmasına etki ettiği kanıtlanmış durumda. Yani insanlar gibi bu pillerde yüksek baskıya maruz bırakıldığında daha çabuk yoruluyor ve batarya ömrü kısalıyor.
Eğer telefonunuzun pilini gün içinde daha verimli kullanmak ve bataryanın toplam ömrünü uzatmak istiyorsanız bazı şeylere dikkat etmenizde fayda var. Şimdi bu adımları inceleyelim;
1- Telefonunuz tam olarak dolduğunda fişe takılı bırakmayın
Yapılan araştırmalara göre telefonunuzun pili dolduktan sonra fişte bırakmak uzun vadede pil ömrüne zarar veren bir durum. Çoğumuz telefonlarımızı gece yatarken fişe takıyoruz ve sabaha kadar fişte bırakıyoruz. Telefonun bataryası %100’e ulaştığında fişte bırakırsanız bataryayı sürekli dolu tutmak için sürekli ‘trickle charge’ denen küçük dozlarda enerji yüklemesi yapılıyor. Bu da bataryanın sürekli baskı altında kalmasına ve kimyasını kaybetmesine yol açıyor.
Araştırmacılar bunu uzun süre ağırlık çalışan bir sporcunun daha sonra ağırlığı elinde tutmaya devam etmesine benzetiyor. Çalıştırdığınız kaslarınızı bir süre dinlendirmeniz gerekirken ağırlığı taşımaya devam ederseniz kaslarınız zamanla yorulacak hasar görecektir. Batarayanızın da aşırı yüke verdiği tepki buna benzer bir yorulma ve bozulmayı beraberinde getirir.
2- Telefonu tam olarak %100 şarj etmeniz gerekmiyor
Araştırmacılar li-ion pillerin tamamen şarj olması gerekmediğini belirtiyorlar. Hatta %100 şarj etmemenin daha iyi olduğunu, tam doluluğun yine baskıyı arttırdığını belirtiyorlar.
3-Fırsat buldukça şarja takın
Telefonu %100 doldurup sonra enerjisi bitene kadar kullanmak yerine gün içinde fırsat buldukça şarja takmanız telefonunuzun sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Telefonunuzu günde bir kaç kez şarja takmanın hiç bir riski ya da tehlikesi bulunmuyor. Bu sayede piliniz hem daha iyi optimize olacak hem de gün içinde sizi yarı yolda bırakmayacaktır.
4- Telefonunuzu serin tutun
Telefonlarımızın pilleri ısıya karşı aşırı hassastır. Hatta Apple ve Samsung gibi bazı büyük firmalar telefonlarda ısıyı hapseden bazı kılıfların kullanılmaması konusunda müşterilerini uyarıyor. Eğer şarj sırasında cihazınızın ısındığını farke derseniz kılıfı çıkartın. Eğer telefonu güneş altında kullanıyorsanız kılıfında tutun ve güneşten koruyun. Bu işlemler telefonunuzun batarya ömrüne iyi gelecektir.