Nedir bu ChatGPT?
2023 ile birlikte herkes yapay zeka konuşmaya başladı. ChatGPT ise şu aralar herkesin dilinde olan, özellikle kurumsal hayatta oldukça adından söz ettiren yapay zeka ürünü. Peki nedir bu ChatGPT, ne işe yarar, kim geliştirmiştir ve bize gelecekte neler sunacak? Bu yazımda biraz bunlardan bahsedeceğim.
OpenAI
Nedir bu ChatGPT? ChatGPT, 2015 yılında kurulan ve şu an dünyanın önde gelen yapay zeka şirketlerinden birisi olan OpenAI tarafından geliştirilmiş bir dil modelidir. Şirketin amacı zamanında insanlık yararına yapay zeka teknolojileri geliştirmek olarak belirlenmiş, kar amacı gütmeyen bir kurum olarak hayata geçmiş. Kurucuları arasında Elon Musk (Evet, o. Daha sonra ayrılıyor), Sam Altman ve Greg Brockman olan şirket; bilim adamları, mühendisler ve araştırmacılarla birlikte çalışarak yapay zeka teknolojileri geliştiriyorlar. Tek yapay zeka ürünleri de ChatGPT değil bu arada; adını duymuş olabileceğiniz görsel yapay zeka Dall-e ve ses modeli Vall-e de yine OpenAI’ın geliştirdiği ürünler.
ChatGPT
ChatGPT’nin ortaya çıkışı, OpenAI’nin kurulmasına dayanıyor. Kuruluş amacı, yapay zeka teknolojilerinin gelişimine öncülük etmek ve insanların yararına olacak şekilde kullanılmasını sağlamak olan OpenAI, bu amacı gerçekleştirmek için bir dizi yapay zeka projesi geliştirdi. Bunlardan biri de ChatGPT’ydi ancak ürünün beta olarak kullanılabilir hale gelmesi 2022’nin sonunu buldu.
ChatGPT, “Generative Pretrained Transformer” (Önceden Eğitilmiş Üretici Dönüştürücü) anlamına gelir. Bu dil modeli, büyük bir veri kümesi kullanılarak önceden eğitilmiştir ve doğal dil işleme görevleri için kullanılabilir hale getirilmiştir. ChatGPT, insan benzeri bir şekilde metin üretmek için kullanılabilir ve bu altyapı farklı bir uygulamanın içine de eklenebilir. Örneğin sohbet robotları, metin tamamlama araçları, çeviri araçları, eğitim uygulamaları, vb gibi.
Microsoft’un 2022 yılında OpenAI ile ortaklığa gitmesi ve projeye 1 Milyar Dolar yatırım yapmasıyla birlikte sistem inanılmaz bir ivmeyle gelişmeye başladı ve çok kısa sürede v4 versiyonuna yükseltildi. En kısa sürede 200 milyon kullanıcıya ulaşan platform olmayı da başardı. Microsoft da bu nimetten herkes yararlansın diye neredeyse tüm ürünlerine OpenAI altayapısını kullanarak ek özellikler eklemeye başladı bile. Tabi Microsoft bu konudaki tek örnek değil, bir çok firma kendi ürünlerine ChatGPT altyapılı ek özellikler eklediklerini duyuruyor. Bunların bazılarından ileride bahsedeceğim.
ChatGPT’nin geliştirilmesi sırasında, 117 milyon farklı kelime ve cümle öbeği kullanıldığı söyleniyor. Bu veriler, yapay zeka sistemine insan dilini öğrenme imkanı verdi. ChatGPT, bu altyapı sayesinde farklı dillere de uyarlanabilen bir dil modeli olduğu için birçok farklı dilde de kullanılabiliyor. Örneğin kendisine Türkçe bir soru sorarsanız Türkçe, Almanca sorarsanız Almanca cevap verebiliyor.
“Tamam da, günlük hayatta ne işime yarayacak?”
ChatGPT, farklı alanlarda kullanılabilecek birçok potansiyel uygulamaya eklenebilir. Örneğin, ChatGPT sistemleri, müşteri hizmetleri ve pazarlama faaliyetleri için kullanılabilir, eğitim araçlarına yardımcı eğitmen olarak eklenebilir, planlama işleminin öncesinde sizin adınıza plan yapabilmesi için kullanılabilir, vb. Örnekler sayısız çünkü neredeyse her konuda bilgisi olan bir yapay zekadan bahsediyoruz, siz isteyin o sizin yerinize ön araştırmayı yapsın. Burada ne kadar bilgili olduğuna dair bir örnek vereyim, ChatGPT bir hukuk sınavına sokuldu ve sınavı başarıyla geçti. Bakın burada kesin cevapları olan sorulardan da bahsetmiyoruz, bir dava anlatılıyor ve bu davayı doğru yorumlayarak doğru hukuki kararı verebilen bir yapay zekadan bahsediyoruz. Gerçekten inanılmaz. Bir çok kaynak var ama bir tanesini buraya bırakıyorum – https://www.reuters.com/legal/transactional/chatgpt-passes-law-school-exams-despite-mediocre-performance-2023-01-25/
Hali hazırda Microsoft’un sanal chat bot uygulaması olan Power Virtual Agent içerisine eklenerek, bir firmaya yazılı olarak ulaşan müşterilere yanıtlar vermek için kullanılabiliyor. Ya da müşterilerinizle kurduğunuz iletişimleri analiz edip, o müşteriye nasıl bir yanıt dönebilirsiniz, nasıl bir pazarlama maili atabilirsiniz gibi konularda size hazır metinler sunabiliyor. Microsoft ChatGPT’yi Azure üzerine de kullanılabilir bir servis olarak ekledi. Çok yakın gelecekte de tüm Office uygulamalarına, Power Platform ve Dynamics 365 uygulamalarına ChatGPT altyapılı özellikler eklemeye devam edecek.
Microsoft ChatGPT asistan özelliklerine Copilot adını verdi. Bu asistan ile örneğin Excel’e nasıl bir rapora ihtiyacınız olduğunu söyleceksiniz, Excel raporunuzu oluşturacak. PowerBI’a ihtiyacınızı söyleceksiniz ve grafiğiniz otomatik olarak oluşacak. Bir otomasyon akışı yazmak istediğinizde ya da küçük bir uygulama geliştirmek istediğinizde Power Platform’a ihtiyacınızı söyleceksiniz ve uygulamanız otomatik olarak oluşacak. Teams uygulaması toplantınızı dinleyecek ve toplantı sonunda size toplantı notları sunabilecek, toplantıya katılanların neler istedikleri, bir sonraki aksiyonun ne zaman alınması gerektiğiyle ilgili takvimler ve görevler oluşturabilecek. Bunlar insana hayal gibi gelse de şu an beta sürümleri yayınlanmış ve test edilen, oldukça başarılı çalışan özellikler.
Bunlar gibi kurumsal hayattaki işlerimizi kolaylaştıracak özellikler dışında, günlük hayatta da bir arama motoru, ya da bir bilgi kaynağı olarak kullanabiliyorsunuz zaten. Microsoft ChatGPT’yi arama motoru Bing’in içine ekleyerek bu konuda en büyük adımı attı ve bu sayede Bing’in günlük kullanıcı sayısını 100 milyonun üzerine çıkardı. Tabi şunu da belirtmekte fayda var, henüz beta sürümünde olan bir yapay zeka olduğundan her zaman doğru yanıtlar alamayabilirsiniz. Yani ChatGPT’den aldığınız bir metin ya da bir cevabı eğer önemli bir yerde kullanacaksanız doğrulamanızda fayda var :)
Yapay zeka’nın ürettiği makale ve görsellerin tezlerde, sosyal medyada, para kazanmak için ya da başka amaçlarla kullanılması ile ilgili ahlaki bir çok soru ve karşıt görüş bulunsa da, doğru kullanılan bir teknolojinin zararından çok faydası olacağına inanıyorum. Bu ahlaki kaygılara başka bir yazıda değinelim.
Özelte, Google Assistant hayatımıza ilk girdiğinde bizi nasıl şaşırttıysa, şimdi de ChatGPT’nin çağı gibi duruyor ve çok daha büyük bir amaca hizmet ediyor. Bir bilim kurgu filminin içindeymişçesine bizi dinleyen, yanıt veren, işlerimizi hızlandıran ve otomatikleştiren bir kişisel asistanımız var artık. Her konuda olduğu gibi, teknolojinin de aşırı kullanımı bazı psikolojik ya da etik sorunlara yol açabilse de, hayatımızı kolaylaştıran her türlü teknolojinin geliştirilmesi ve yayılmasına binlerce teşekkür etmeli ve nimetlerinden doğru ölçüde yararlanmalıyız. Unutmayın; bilgisayar, hesap makinası gibi cihazlar da ilk çıktıklarında bir çok karşıt görüşle mücadele ettiler. Şimdi ise hayatımızın vazgeçilmez birer parçası oldular.
Siz de ChatGPT’yi şuradan deneyebilirsiniz: https://chat.openai.com/
Teknolojiyle ve sağlıcakla kalın