Metaverse
Teknoloji dünyasında son zamanların en gözde konularından birisi metaverse. Muhtemelen siz de son günlerde bu tanımı bir çok kez duymuşsunuzdur. Sanal bir dünyada avatarlarımızla (sanal karakterlerimiz) varolabilmemizi sağlayacak olan bu teknoloji aslında yıllardır duyduğumuz ve bazı basit iterasyonlarını deneyimleyebildiğimiz sanal gerçekliğin ta kendisi. Hatta Facebook bu konuda biraz ileri giderek kurum adını Meta olarak değiştirdi ve geleceğe sosyal medyayı tamamen metaverse’e taşıyarak devam edeceklerini duyurdular. Facebook CEO’su Zuckerberg, artık sosyal medya üzerinden avatarlarımızla bir araya gelip oyunlar oynayabileceğimiz ve gezip tozabileceğimizi falan anlattı.
Fakat böyle bir teknolojinin tek konusu tabi ki sosyal medya ve sosyalleşmek olamaz. Değil mi?
Microsoft Teams + Metaverse
Pandemi başlangıcından beri firmaların yaşadığı en büyük değişikliklerden birisi tamamen çalışanların bir çok firmada ya tamamen ya da yarı zamanlı olarak uzaktan çalışabilmesi oldu. Bu da teknolojinin ve dijitalleşmenin önemini artırdı. Zoom, Teams gibi uygulamalar iş hayatımızın merkezine oturdu.
Uzun yıllardır yapay zeka ve sanal gerçeklik konularında bir çok geliştirme çalışması olan Microsoft da bu sene ki Ignite etkinliğinde sanal gerçeklik deneyimini Mesh for Teams ile iş hayatımıza taşıyacağını duyurarak bizi çok da şaşırtmadı. Microsoft Ingite 2021 konferansında Teams’in hali hazırda sunduğu modern iş ortamı özelliklerine yakında Mesh ile birlikte metaverse diyebileceğimiz bir sanal iş ortamını da entegre edeceğini duyurdu.
Bu aslında heyecan verici bir gelişme. Örneğin, bir Teams toplantısında web kameranızla katılmak yerine, sizin sesinizle birlikte konuşan ve hareket eden kişiselleştirilmiş bir avatar olarak katılabileceksiniz. Microsoft, telefonlarımızda kullandığımız, kamerada yüzü tanıyarak emojilerimizi oluşturan ve hareket ettirebilen teknolojinin bir benzerini kullnarak hareketlerimizi web kameramızdaki görüntüden takip ederek avatarımızı hareket ettirmeyi planlıyor.
Pijamalarım nerde benim?
Fiziksel bir ofis ortamında, sanki yanyanaymış hissiyaatını ne derece verebilir tabi bekleyip göreceğiz. İlk duyduğunuzda saçma gelmiş olabilir ama mesela kameralar önünde çok da özgüvenli olmayanlar için bu avatar işi epey iyi büyük bir gelişme olabilir. Tabi diğer taraftan, evden çalışırken her zaman gömlek pantolon ya da işe uygun başka kıyafetler giymeyebiliyoruz. (tabi tabi, eşofmanla çalışan bi tek benim, siz hep smokin papyon) Bu gibi durumlarda avatarımız her zaman özel seçilmiş kıyafetleriyle hazır ve nazır bizi bekliyor olacak. Aslında oyun oynayan bir nesil için bu çok da yeni bir deneyim değil ama karakterinizi klavye, mouse ya da joystick yerine kendi görüntü ve hareketlerinizle kontrol ettiğinizi ve bunu iş arkadaşlarınızla toplu bir şekilde sanal bir ortamda yaptığınızı düşünün! Teams’in sunduğu gerçek zamanlı çeviri ve altyazı ekleme özelliğini de hesaba katınca, her dilden her milletten insanın sanal bir dünyada istediği dilde iletişim kurmasını sağlayacak çok enteresan bir dünya bizi bekliyor gibi.
Sadece bir karakter yaratıp kamerada sanal bir yüz görmeyeceğiz tabi ki. Mesh ileride sanki iş ortamındaymış gibi toplantı ve etkinlik odaları da sunacak. Yani mesela bir mutfak ortamında kahve içiyormuş gibi de takılabileceksiniz, ya da gerçek bir toplantı odasındaymış gibi PowerPoint sunumunu açarak sunum da yapabileceksiniz. Sanal bir toplantı masası etrafında hararetli satış toplantıları yaparken ortam gerginleşirse, birbirinizin sanal karakterlerine bakıp sakinleşebilirsiniz :)
Bu özellikler Teams uygulamasına 2022 yılı içerisinde kademeli olarak eklenmeye başlanacak. Yani deneyimlemek için biraz daha beklememiz gerekiyor malesef.
Yanlış anlamayın, Mesh teknolojisinin tek meyvesi bu değil; HoloLens ile 3D modeler üzerinde çalışma imkanı sunan çok güzel uygulamaları da mevcut ama o başka bir yazının konusu, o yüzden burada ona girmiyorum. Yani bu teknolojiyi sadece kameranızdan yüzünüzü takip eden bir emoji uygulaması gibi düşünmeyin diye bunu da belirtmiş olayım.
Kısacası teknoloji iş dünyamıza gelecekte şimdikinden çok daha fazla dahil olacak ve çok daha fazla şey katacak. Yeni normal artık bu.
Daha fazla detay için: https://news.microsoft.com/innovation-stories/mesh-for-microsoft-teams/