2021 Yılında Sony A7 II almak

Yıl 2021, yeni bir fotoğraf makinesi peşindesiniz. Dolar kuruna bakıyorsunuz 1 Dolar 8TL’yi geçmiş. Ne yapsam, ne alsam, hem uygun hem de iyi olması lazım derken makineler arasında kaybolabilirsiniz. Çünkü ben de kayboldum. Sonunda Sony Alpha A7 II almaya karar verdim. İyi de bu kararı nasıl verdim?

Ben kendimi bildim bileli fotoğraf çekiyorum. Önce küçük yaşlarda filmli panasonic, kodak makinelerle filmleri boşa harcayarak başladığım yolculuğum sonrasında Sony Cybershot serisi kompakt makineler ile devam etti. Yıllar geçti ve ben de DSLR makineye geçmeye karar verdim ve zamanın en bütçe dostu makinesi Nikon D3100 ile ilk kez raw fotoğraf çekmeye başladım(sene 2010). Tabi ki çok farklı bir keyifti ve devamı da geldi. Canon 550D, Canon 650D, Nikon D5100, Nikon D7000 ve Nikon D7100 tecrübeleriyle de DSLR’li yıllarım devam etti. Sonrasında pandemi falan derken uzunca bir süre fotoğraftan uzak kaldım.

DSLR’den Aynasız’a geçiş

Fotoğraftan uzak kaldığım bu süre içinde fotoğraf çekmeyi, fotoğraflarla haşır neşir olmayı, lightroom’da farklı şeyler denemeyi o kadar özledim ki; 2020’nin sonuna doğru yeni bir makine almaya karar verdim. Fakat hangi makineyi almalıydım? Öncelikle DSLR kullanmaya devam mı etmeliyim, yoksa artık herkesin yavaş yavaş yöneldiği ve çok büyük bir pazar haline gelen aynasız trenine ben de mi binmeliydim buna karar vermem gerekiyordu. Sosyal medya ve youtube üzerinde takip ettiğim tabi ki onlarca fotoğrafçı var. DSLR kullanmaya devam ediyor olsalar da son yıllarda yaptıkları içeriklerin çoğunda artık aynasız makinelerin çok daha iyi durumda olduğunu ve DSLR’den Aynasız makineye geçmeye karar verdiklerini anlatıyorlardı.

Daha küçük bir gövde, daha az mekanik aksam, daha yüksek ISO performansı, daha iyi video performansı derken beni yavaş yavaş zehirlediler. Son bir kaç yıldır gerçekten insanı heyecanlandıran bir çok aynasız fotoğraf makinesi çıkmıştı piyasaya. Tamam dedim, ben aynasız bir makine almalıyım. Ama hangisini?

Sony mi Fujifilm mi?

Sony Alpha serisi bir makine almayı hep istiyordum ama son yıllarda Fuji de çok kanıma girmişti. Özellikle X-T4 ve sonrasında çıkan X-S10 usul usul beynimde yer ediyordu. Fuji makinelerin incelediğim fotoğraflarında ve videolarına bir odaklanma sorunu olabileceğini farkettim. Acaba sorun benim gözümdemi diye forumlarda da araştırdım ve evet, bu fuji makinelerin odaklanma sorunları vardı, bir çok kullanıcı da bundan yakınıyordu. Tabi ki update’le düzeltilebilecek bir konu, hatta belki de çoktan bir update geldi ve düzeldi ama ben Sony sevdama ihanet etmeyecektim! Aynasız, full-frame bir Sony almam gerekiyordu.

Ah şu vergiler, ah şu dolar kuru!

Öncelikle A7 III’ün Amerika fiyatı 1700-2000 dolar arasında değişiyor. Body fiyatı 2000 doların üzerinde satan görmedim. Bu da benim karar verme sürecimdeki TL – Dolar kuru üzerinden 13 bin lira civarına geliyordu. Fakat tabi türkiye pazarında aynı şey geçerli değil :) Amerika’dan TL olarak 13 bin liraya alınabilecek makine Türkiye’de tam 20.000 TL’ye satılıyor. Amerika’da lens ile birlikte, yanında bir ton ek ekipmanla birlikte yaptıkları seti 2100 dolara bundle olarak satın alabiliyorken, aynı ürünlerin tamamına Türkiye’de sahip olmak için 27 Bin TL civarında bir rakam ödemem gerekiyordu. Dolar kuru + vergi yine karşımıza çıkmıştı.

 

 

Özellikle A7 serisi bir makine satın almak istediğim için A7III’e kıyasla daha uygun olan A7R II ve A7 II’ye baktım. A7 II’nin Türkiye sıfır fiyatı, A7 III’ün Amerika’daki sıfır fiyatına denkti.(püh yazıklar olsun) İkinci eli ise kit lens ile birlikte 8-9 bin lira civarına bulunabiliyordu. Türkiye’den bu iki makineden birisinin (A7 II & A7 III) sıfırını ya da ikinci elini almak istediğimde aradaki fiyat farkı 2 kattı. Aynı fiyat farkı Amerika’da ise ortalama 300$ dı. Delirmemek elde değil :) Satın alacağım makineye karar verdiğimde Amerika’dan ikinci el olarak getirmeyi düşündüm fakat Türkiye’de makinede bir sorun oluşursa muhattap bulamayacağım için bundan da vazgeçtim ve hangisini alırsam alayım Türkiye’den garantili bir makine almaya karar verdim.

Sonuç olarak ben de A7 II ve A7 III’ün sunabileceklerine odaklanmaya başladım. Yani aslında iki kat fiyat farkı ödememe gerçekten gerek var mı bunu anlamaya çalışıyordum. DXO Mark skorlarına göre bu iki kamera arasında 6 puanlık bir fark var. Tabi ki DXO mark bir çok faktörü de test ederek bu skorları veriyor. Peki A7 III’ün 6 puan fazla almasının sebebi neydi?

 

Kağıt üzerinde A7 III ve A7II 24MP’lik Exmor sensör ve Bionz X işlemci kullanıyor, aralarındaki fark A7 III’ün daha yeni olan Exmor R sensörü kullanıyor olması ve bu sensör arkadan aydınlatmalı bir sensör. Dolayısıyla daha iyi ışık hassasiyeti sağlıyor. A7III’ün öne çıktığı bir diğer özellik 4K video çekebiliyor olması. Bu tabi ki güzel bir özellik ama önceliği fotoğraf olan, youtube için de kamera karşısında konuştuğu videolar çeken benim gibi birisi için olmazsa olmaz bir özellik değil. A7III’ün dokunmatik ekranlı olması, bir kaç farklı çekim modu olması ve  A7 II’nin 5 katı kadar odak noktası olması da diğer öne çıkaran özellikleri. Fakat bu özelliklerin yeni sensör dışında hiç birisi fotoğraf kalitesine direkt etki eden unsurlar değil.

Kağıt üzerindeki araştırmam bittikten sonra iki makinenin de örnek imajlarını incelemeye başladım. Bu incelemeyi yaparken aynı lens ile çekilen fotoğrafları karşılaştırmaya çalıştım. Sonuç olarak A7III ve A7 II arasında iki kat fiyat farkı olmasına sebep olacak bir fark gözüme çarpmadı. Tabi ki A7 III ile özellikle düşük ışıkta daha kaliteli imajlar elde ediliyor, daha kaliteli fotoğraflar ortaya çıkıyor ama bu fark 10 bin TL yerine 20 bin TL vermeyi gerektirecek boyutta değil. Siz de fotoğrafları aşağıdan inceleyebilirsiniz.

A7 II örnek fotoğraflar

DP Review: https://www.dpreview.com/sample-galleries/5674675445/sony-a7-ii-real-world-samples

Imaging Resource: https://www.imaging-resource.com/PRODS/sony-a7-ii/sony-a7-iiGALLERY.HTM

A7 III örnek fotoğraflar

DP Review: https://www.dpreview.com/samples/5044616226/sony-a7-iii-sample-gallery-updated

Imaging Resource: https://www.imaging-resource.com/PRODS/sony-a7-iii/sony-a7-iiiGALLERY.HTM

Tüm bu araştırmalarım sonucunda A7 III’e 20 bin lira civarında bir para ödemenin anlamsız olduğuna ve A7 II ile de yakın sonuçlar elde edebileceğime karar verdim. Siz de bütçenizi fazla zorlamadan aynasız bir makine satın almak istiyorsanız A7 III’e 20.000 TL ödemek yerine aradaki 10.000 TL farkla lense yatırım yaparak kaliteli içerikler üretebilirsiniz. Hem de bu lenslerinizi makinenizi yükseltmeye karar verdiğinizde de kullanmaya devam edebilirsiniz.

Konuyla ilgili detaylı anlatım ve ilk kullanım izlenimlerime de aşağıdaki video’dan ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın